Chris si Ilinca sunt gazdele noului episod al Podcastului Synapse, al treilea din seria “Synapse Your Future | Puterea de a imbratisa schimbarea”. Pe parcursul acestui episod ei ne vor impartasi din experienta lor in Copenhaga, Danemarca, si abordarea daneza a conceptului de schimbare. Accentul este pus pe evolutia tehnologica si pe modul in care aceasta este utilizata pentru a atenua dramaticele schimbari climatice, rezultatul indirect fiind o complexa schimbare societala.
Stiati ca?
- Cel mai sustenabil oras din lume in 2022 este Copenhaga (conform raport ‘Sustainability: The Meaning, Changing Perceptions, and Expanding Agendas’ – platforma educationala GetSmarter). Un oras sustenabil este definit ca „un oras capabil sa-si mentina resursele naturale, in timp ce progreseaza economic, fizic si social, fara a fi supus riscurilor de mediu”.
- Acoperisuri verzi pe cladiri: Din 2008 orasul a creat acoperisuri verzi pe cladirile noi (ca parte a planului de urbanism). Acoperisurile verzi reduc temperatura in orase, cresc biodiversitatea, reduc pierderile de apa, creeaza habitat natural pentru animale si plante. De asemenea, adauga culoare, orasul devenind mai frumos.
- Din 1995, emisiile de carbon in Copenhaga au scazut cu 50% si pana in 2025 orasul va deveni prima mare capitala din lume carbon-neutral.
- Proiect inovativ: Amager Bakke incinerator-curat de reziduuri ce transforma in fiecare an 534.600 tone de deseuri municipale in energie suficienta pentru a produce electricitate pentru 30.000 case si caldura pentru 72.000. Mai putin de 2% din deseurile Copenhagei ajung la groapa de gunoi.
- Transport sustenabil: Toate autobuzele pe motorina sunt inlocuite cu autobuze electrice pana in 2025; orasul investeste in automobile electrice sau alimentate cu hidrogen. Majoritatea oamenilor aleg sa mearga cu bicicleta in locul transportului in comun. Pentru excursii pe canale pot fi inchiriate barci cu motoare electrice sau pe baza de energie solara. Barcile sunt realizate din lemn obtinut din surse sutenabile.
- Energie regenerabila: Copenhaga schimba modalitatile traditionale de generare a electricitatii si caldurii, cu combustibili carbon-neutrals, precum transformarea deseurilor in energie, biomasa, energia eoliana si solara. Orasul investeste in utilizarea energiei eficiente pentru incalzire si racire. In acest fel, ar putea reduce emisiile de carbon din atmosfera capitalei cu 80.000 tone de CO2.
- Copenhaga investeste in infrastructura ce va permite „racirea cartierelor” prin pomparea apei reci de mare intre cladiri. Acest proces va reduce nevoia utilizarii aerului conditionat, reducand dramatic amprenta de carbon a orasului in viitor.
- Copenhaga are 300 m2 de spatiu verde per locuitor – dramatic mai mult decat multe orase europene – beneficiile asupra sanatatii si bunastarii populatiei fiind semnificative.
- Proiectul „Holmene”: Noua insule noi vor fi create, fiecare avand o centura verde naturala, revendicand 278709 m2 din Marea Baltica, la 10 km Sud de Copenhaga. Create pentru a incuraja sportul si activitatile recreative, fiecare insula va avea si o zona protejata – rezervatii pentru biodiversitate. Insulele vor avea si uzine de transformare a deseurilor in energie, apa curata si biogaz. Vor produce anual 300.000 MWh energie verde (aprox 25% din consumul populatiei orasului), reducand emisiile de carbon cu cel putin 70.000 tons of CO2.
- Restaurantele si sustenabilitatea: pentru a reduce amprenta de carbon, acestea folosesc produse organice, crescute in gradinile proprii, re-utilizeaza resursele, regandesc consumul de energie.
Bancile inaltate din Danemarca transmit un puternic mesaj emotional menit sa creasca gradul de constientizare al pericolului pe care il reprezinta criza climatica si cresterea nivelului apelor. Un proiect: The Copenhagen Bench 2100 Edition By TV 2 Creative.
‘Inundatiile vor deveni parte din viata noastra cotidiana daca nu incepem sa luam urgent masuri active. Conform ultimelor estimari UN Climate Report, daca incalzirea globala continua nivelul marii va creste cu 1 metru pana in 2100.’
Despre Autori
Ilinca Sandu
Ilinca este Community Manager Synapse și Co-prezentator Synapse Podcast. În prezent, ea studiază BSc în Business Administration și Digital Management la CBS, Danemarca. Ilinca a fost fondatoarea primului ziar condus de elevi în liceul ei. Pasiunea ei pentru literatură, cultură și mass-media a determinat-o să prezinte ideea directorului școlii sale, rezultând astfel crearea unui club inovator. Este fascinată de relația dintre creativitate și analiză și de descoperirea intersecției dintre diferitele sale domenii de interes, cum ar fi poezia și afacerile. În timp ce societatea este devorată de ideile de consumerism și eficiență, Ilinca este convinsă că umanitatea și compasiunea sunt cheile pentru a crea organizații puternice care să genereze schimbări sociale pozitive.
Chris Sas
Chris este Synapse Community Manager și co-prezentator al Podcastului Synapse. În prezent, el studiază BSc în administrarea afacerilor și management digital la CBS, Danemarca. Contribuția sa la fondarea primei reviste conduse de elevi a Școlii Internaționale din București, alături de Ilinca, a dus la crearea unei comunități strânse între elevi, profesori și părinți, o „sinapsă” multi-culturala. Fascinația sa față de inovația socială și economică și față de modul în care aceasta afectează cultura, politica și afacerile globale a dus la dorința de a găsi soluții pentru a informa și educa folosind mijloace precum arta. Inovația se manifestă întotdeauna în cultură, iar Chris este interesat să exploreze acest fenomen.