Synapse Your Future Podcast | Episode 5

Podcast SYNAPSE cu Ilinca & Chris | Sezonul 2 – Ep 1 | Coexistența dezvăluită: Impactul inteligenței artificiale asupra societății


Într-o lume în care granițele dintre uman și artificial sunt din ce în ce mai neclare, veniți alături de Chris și Ilinca într-o călătorie extraordinară prin intermediul sezonului 2 al podcastului „Synapse Your Future”. În primul episod captivant, ei aprofundează impactul puternic al Inteligenței Artificiale (AI) asupra societății, dezvăluind modurile ascunse în care aceasta pătrunde silențios în viețile noastre.

De la miturile antice la minunile moderne, fascinația de a crea ființe artificiale asemănătoare oamenilor ne-a captivat imaginația de-a lungul istoriei. Povestea Pandorei din mitologia greacă ne amintește de consecințele neprevăzute care pot apărea în urma acestor creații. Însă AI a depășit sfera folclorului și a devenit o realitate tangibilă cu care interacționăm zilnic.


Este uimitor cum impactul inteligenței artificiale trece adesea neobservat. Să luăm, de exemplu, jocurile de șah online. Mulți jucători se antrenează în meciuri împotriva adversarilor AI fără să realizeze algoritmii complicați și puterea de calcul din spatele acestora. Prezența nevăzută a inteligenței artificiale în viața noastră este mult mai omniprezentă decât am putea realiza.

Chris și Ilinca explorează, de asemenea, rolul AI în propriile lor vieți. Ei discută despre modul în care instrumentele de AI au devenit resurse neprețuite, ajutându-i în călătoria lor de învățare și extinzându-le orizonturile. Cu toate acestea, ei ridică o întrebare interesantă: Încrederea noastră din ce în ce mai mare în chatbots și asistenți virtuali cu inteligență artificială ne îndepărtează de o conexiune umană autentică?

În timp ce AI ne capacitează cu abilitățile sale, ei se întreabă dacă nu cumva sacrificăm profunzimea și bogăția relațiilor umane. Pe măsură ce conversăm fără probleme cu AI, ne izolăm fără să vrem de complexitatea interacțiunii umane? Această întrebare provocatoare pune la îndoială percepția noastră asupra comunicării și socializării.

De-a lungul podcastului, Chris și Ilinca îi invită pe ascultători să pornească împreună cu ei în această călătorie captivantă. Ei încurajează reflecția asupra influenței nevăzute a inteligenței artificiale, a consecințelor sale potențiale și a impactului său asupra vieții noastre. Punând întrebări deschise, ei lasă loc pentru introspecție și își invită publicul să participe activ la modelarea viitorului AI în societatea noastră.

Era inteligenței artificiale este aici și este esențial să îi acceptăm potențialul, păstrând în același timp o abordare atentă și conștientă. Alăturați-vă lui Chris și Ilinca pe măsură ce aceștia cercetează mai adânc domeniul de influență al inteligenței artificiale, invitându-ne să punem la îndoială, să provocăm și să modelăm impactul viitor al acesteia asupra societății noastre. Împreună, putem dezvălui cele nevăzute și putem contura un viitor în care AI și umanitatea coexistă armonios.

Despre Autori

Ilinca Sandu | Synapse Podcast

Ilinca Sandu

Ilinca este Community Manager Synapse și Co-prezentator Synapse Podcast. În prezent, ea studiază BSc în Business Administration și Digital Management la CBS, Danemarca. Ilinca a fost fondatoarea primului ziar condus de elevi în liceul ei. Pasiunea ei pentru literatură, cultură și mass-media a determinat-o să prezinte ideea directorului școlii sale, rezultând astfel crearea unui club inovator. Este fascinată de relația dintre creativitate și analiză și de descoperirea intersecției dintre diferitele sale domenii de interes, cum ar fi poezia și afacerile. În timp ce societatea este devorată de ideile de consumerism și eficiență, Ilinca este convinsă că umanitatea și compasiunea sunt cheile pentru a crea organizații puternice care să genereze schimbări sociale pozitive.

Chris Sas | Synapse Your Future podcast

Chris Sas

Chris este Synapse Community Manager și co-prezentator al Podcastului Synapse. În prezent, el studiază BSc în administrarea afacerilor și management digital la CBS, Danemarca. Contribuția sa la fondarea primei reviste conduse de elevi a Școlii Internaționale din București, alături de Ilinca, a dus la crearea unei comunități strânse între elevi, profesori și părinți, o „sinapsă” multi-culturala. Fascinația sa față de inovația socială și economică și față de modul în care aceasta afectează cultura, politica și afacerile globale a dus la dorința de a găsi soluții pentru a informa și educa folosind mijloace precum arta. Inovația se manifestă întotdeauna în cultură, iar Chris este interesat să exploreze acest fenomen.

Suntem prinși în rutina zilei și uităm adesea de provocările viitorului. Oare ascensiunea superfurtunilor, a inundațiilor și a incendiilor devastatoare este un semnal de alarmă suficient de puternic? Ce se întâmplă dacă schimbările climatice ne antrenează în acest vortex, într-o spirală a haosului spre sfârșitul umanității? Putem salva ziua de mâine?